Ziraat Fakultesi Dekaninin Tarim Ogretiminin 176.yil Toren Konusmasi

TARIM ÖĞRETİMİNİN 176. YILDÖNÜMÜ AÇILIŞ KONUŞMASI

PROF. DR. MURAT ŞEKER

ÇOMÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI

 

Sayın Rektörüm, Sayın Belediye Başkan Yardımcım, İlimizin Değerli Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerli Temsilcileri, Üniversitemizin Değerli Akademisyenleri, Çok Değerli Basın Mensupları ve Sevgili Öğrenciler

Fakültemiz tarafından düzenlenen ve 3 günlük olarak planladığımız Tarım Öğretiminin 176. Yıldönümü etkinliklerine hoş geldiniz. 1846 yılında başlayan Tarım Öğretimi bugün sayısı 43 olan Ziraat Fakültelerinde sürdürülmekte, mezun olan Ziraat Mühendisleri ülkemizin tarımsal üretiminde çok önemli görevler üstlenmektedir. Bilindiği gibi toplumumuzun temel ihtiyaçlarını karşılayan, geniş bir istihdam ortamı sunan, sanayi sektörüne hammadde sağlayan, ekonomiye önemli katkılar sağlayan temel sektörlerin en başında tarım gelmektedir. Ziraat Fakülteleri tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik elemanları yetiştirmesi nedeniyle çok önemli eğitim kurumlarıdır.

1995 yılında kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi 27 yıldır sayısı 3000 civarında olan mezun vermiştir. Bugün Fakültemizde 9 bölümümüzde de yüksek lisans ve Doktora programları mevcuttur. Fakültemizde 92 Akademik ve 20 İdari personel görev yapmaktadır. Çanakkale sahip olduğu büyük tarımsal potansiyeli ve çok sayıdaki avantajı sayesinde ülkemizde Ziraat eğitiminin en iyi bir şekilde verilebileceği illerimizden biridir. Fakültemize ait yayın, patent, marka ve öğretim üyelerimize ait şirket sayılarını belirtmek isterim. 3577 yayın, 1 i Uluslararası olmak üzere 11 patent, 5 şirket, 1 marka ve 1 uluslararası hakemli dergi Fakültemiz çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Bu sayılara 2021 sayıları henüz dahil edilmemiştir. Fakültemizde başta TÜBİTAK destekli olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası projeler tamamlanmış, yine çok sayıda bilimsel etkinlik düzenlenmiştir. Önümüzdeki aylarda da Fakültemizde farklı niteliklerde bilimsel etkinlikler planlanmaktadır. Fakültemiz akademisyenleri tarafından sürekli eğitim yapılacak şekilde Genç Çiftçi Akademisi kurulması için çalışmalar sürdürülmektedir. 2022 yılında içinde basılması hedeflenen Çanakkale’nin Tarım Hafızası isimli bir kitap üzerinde hazırlıklar sürdürülmektedir. Ayrıca, Anabilim Dallarımızın ortak katılımıyla 1 i İngilizce olmak üzere 2 yeni disiplinlerarası yüksek lisans programı açmaya yönelik hazırlıklar yapılmaktadır. 2023 yılında Uluslararası Tarım ve Gıda Kongresi yapmaya yönelik planlama içinde olduğumuzu da belirtmek isterim.

Yirmi birinci yüzyılda tarımsal faaliyetler önemini iyice arttırmaya başlamıştır. Küresel iklim değişiklikleri, su kaynaklarının azalması, ekosistemin hassas dengelerinin giderek bozulması, kaliteli ve güvenli gıdaya olan talebin giderek artması ve zorlaşması tarım eğitimi ve araştırmalarını farklı bakış açılarıyla geliştirme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Ülkemiz çok ciddi kuraklık riski ile karşı karşıyadır. 2021 yılında Türkiye genelinde 40 ilimiz kuraklık nedeniyle önemli düzeyde zarar gördü. 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyar olacağı düşünüldüğünde tarımda üretim ve verimlilik değerlerinin yükseltilmesi zorunluluk taşımaktadır. Tarımsal verimlilikte gelişmiş ülkeler ile diğerleri arasındaki fark giderek artmaktadır. Gelişmiş ülkeler tarımsal AR-GE çalışmalarını daha da güçlendirerek verimliliği daha da arttırmanın yollarını araştırmaktadır. Nitelikli AR-GE çalışmalarını yürütmek ve üretimde verimliliği arttırmak için yapılması gerekenler ise kaliteli bir eğitim vermek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri en hızlı bir şekilde uygulamaya aktarmaktan geçmektedir. Ziraat eğitimi çok katmanlı, dinamik ve multidisipliner bir yapı gerektirir. Üzülerek ifade etmeliyim ki ülkemizde gençlerimizin tarımsal üretime ilgisi giderek azalmaktadır. Halbuki ilköğretim yıllarından başlayarak ortaöğretim ve lise yıllarında tarımla ilgili dersler verilmelidir. Bu dersleri vermek üzere pedagojik formasyon eğitimi almış Ziraat Mühendislerinden yararlanılmalıdır. Üretim ve verimliliği arttırmak üzere Ziraat Mühendislerinin istihdamı güçlendirilmelidir. Ancak, yeni Ziraat Fakülteleri kurulmasından vazgeçilmeli ve mutlaka öğrenci kontenjanları düşürülmelidir.

Tarımda profesyonelleşmek çağımızın bir gereği dolayısıyla özel sektörün ve sermayenin tarıma daha çok yatırım yapması gerekmektedir. Özel sektörün gereksinimlerini karşılayan üstün niteliklere sahip Ziraat Mühendisleri yetiştirmek Ziraat Fakültelerinin önceliği olmalıdır. Ziraat eğitimi süresince uygulamalar çok nitelikli ve yeterli düzeyde olmalıdır. Ziraat Eğitimi teorik eğitimin dışında laboratuvarlarda ve bizzat sahada yürütülmelidir. Fakültemizin daha güçlü ve nitelikli bir Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Çiftlik altyapısı bulunmalıdır.

Suyumuza, toprağımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve havamıza sahip çıkmak, sağlıklı ve yeterli gıda üretimine katkı sağlamak her Ziraat Mühendisinin görevidir. Ziraat Mühendisleri bilim ve teknolojik gelişmelere hızla uyum sağlamalı her şeyden önce mesleki etik ve ahlaki değerlere saygılı olmalıdır. Ziraat Fakültesi öğrencilerinin tarım sektöründe yaşanan tüm güçlüklere rağmen içinde yaşadığımız dönemde büyük fırsatlar bulunduğunu unutmamaları ve kendilerini bu alanlarda nitelikli hale getirmeleri gerekir. Akıllı tarım teknolojileri, hassas tarım uygulamaları, modern sera teknolojileri, anlık tarımsal veri analizleri, gen teknolojileri, biyoteknolojik uygulamalar, tarımsal bilişim, modern yetiştirme teknikleri, uzaktan algılama, tarımsal girişimcilik, e-ticaret, tarımsal bankacılık ve sigortacılık gibi alanlarda çok büyük fırsatlar bulunduğu unutulmamalıdır.

Çanakkale, ülkemizin tarımda marka olan illerden biridir ve yüksek kaliteli ürünlerle bu özelliğini giderek güçlendirecektir. Fakültemizin Çanakkale’nin tarımsal ürünlerinde markalaşma yolunda çok önemli katkıları bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse Çanakkale’nin sahip olduğu 8 coğrafi işaretin 6 sı Fakültemizin yapmış olduğu çalışmalarla tescil edilmiştir. Bu katkının giderek artacağına inanıyorum. Çanakkale’nin sahip olduğu büyük potansiyel nedeniyle hem bitkisel hem de hayvansal üretim konularında önemli gelişmeler yaşayacağına inanıyorum.

Bu vesile ile ülkemiz tarımına hizmet etmiş meslektaşlarımıza, tarım sektörünün zorlu yollarında üretime katkı sunan paydaşlarımıza teşekkür ediyor, aramızdan ayrılanları rahmetle anıyor ve 176 yıl boyunca tarım öğretimine emeği geçen hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ziraat Mühendislerinin Türk tarımını hak ettiği yere ulaşmasında başarılı çalışmalar yapacaklarına inanıyorum.

Fakültemizde düzenlediğimiz bu etkinliğe katkı sunan başta Rektörümüz Prof. Dr. Sedat MURAT ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin KANTEN olmak üzere, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Çanakkale ve Kepez Belediyelerimize, Syngenta ve Anadolu Etap şirketlerine, Dekan Yardımcılarımıza, Fakültemizin Değerli Bölüm Başkanları ile Akademik ve İdari Personeline çok teşekkür ediyorum. Ayrıca, Fakültemize katkı sağlayan Sezgin Tarım yöneticisi Sayın Nahit SEZGİN’e de çok teşekkür ederim. Fakültemiz ile Kamu ve Özel Sektör işbirliğinin güçlenerek daha da artacağına inanıyorum.

Sözlerime son verirken, sizleri saygılarımla selamlar, gelecek hafta başlayacak final sınavlarında öğrencilerimize başarılar diler, sağlıklı, huzurlu ve mutlu yıllar dilerim.

En içten saygılarımı sunarım.