Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyeleri ve Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Yetkilileri Çanakkale İli Ayçiçeği Ekim Alanlarında Çayır Tırtılı (Loxostege sticticalis L. ) (Lepidoptera: Crambidae) İstilası ile İlgili Çalışma Başlattı.

Ayçiçeği ekim alanlarında Çayır Tırtılı sorununun ilk olarak Trakya Bölgesinde bildirilmesiyle, bölgemizdeki durumun tespiti için ÇOMU Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent EFİL Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN, Ziraat  Mühendisleri Ömer YILDIZ ve Volkan CAN ile birlikte yoğun şekilde arazi çalışmalarında bulunulmuştur. İlk olarak ayçiçeği ekim alanlarında Çayır Tırtılının zararı belirlenmiş, yoğun sürvey çalışmaları yapılmıştır. Mümkün olduğunca çok fazla sayıda alan gezilmiştir. Çalışmaların yürütüldüğü tarım alanlarının ait olduğu köy muhtarlıkları ile irtibata geçerek çiftçilerimizin köy kahvesinde toplanmaları sağlanmış ve teknik bilgilendirmeler yapılmıştır. Yürütülen çalışmalar sonunda Gelibolu ilçesine bağlı ayçiçeği alanlarında bazı bölgelerde zararlının bulaşık olduğu ve toplam alana göre küçük bir kısımda yoğun zararda bulunduğu tespit edilmiştir. Zararlının sorun olduğu ayçiçeği alanlarında ve bitkinin yapraklarında zarar yaptığı, bazı tarlalarda yaprakların tamamının zarar gördüğü belirlenmiştir. Tarlaları zarar gören çiftçilerle birlikte alanlara gidilmiş ve mücadele yapmaları gerektiği belirtilerek üreticilerimize konuyla ilgili önerilerde bulunulmuştur.

Bunlar;

• Ayçiçeği çayır tırtılı her yıl sorun olan bir zararlı değildir
  • Bu yıl itibarı ile bir salgın söz konusudur
  • Zararlı önce sirken (Kazayağı) (Chenopodium spp) üzerinde zarar yapmakta ve daha sonra ayçiçeği alanlarına geçmektedir
  • Bu yabancı otun sorun olduğu alanlardaki çiftçilerimizin çok daha fazla zararlı takibi yapmaları gerekmektedir.
  • Sirken yabancı otunun sadece tarla kenarında olduğu alanlarda zararlı önce bu yabancı otlarda sorun olmakta ve daha sonra ayçiçeği alanlarına geçmektedir.
  • Bu şekildeki tarlalarda sadece tarla kenarlarında bulaşıklık olduğu için bu alanların ilaçlanması halinde zararlının tarla içlerine kadar yayılmasın önlenebilmektedir.
  • Sirken yabancı otunun tüm tarlada sorun olduğu durumlarda ise tüm tarla zarar görebilmektedir.
  • Yonca bitkisi de bu zararlıya konukçuluk etmektedir.
  • Yonca alanlarına yakın ayçiçeği tarlası olan çiftçilerimizin alanlarını mutlaka kontrol etmeleri gerekmektedir.
  • Zararlı önce ayçiçeği tarlalarının kenar kısımlarında sorun olmakta ve daha sonra tarla içlerine doğru yayılmaktadır, bu nedenle erken müdahale çok önemlidir.
  • Tarla kenarında ilk bulaşmaların tespiti halinde buralarda yapılacak mücadelenin başarı şansı çok yüksektir.
  • Tarlanın tamamının bulaşık olması halinde tüm tarlanın ilaçlanması gerekmektedir.
  • T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu zararlıya karşı ruhsatlı ilacı bulunmaktadır, Bu ilacın uygun dozda kullanılması halinde çok başarılı bir şekilde mücadelesi mümkündür.
  • Ayçiçeği bitkisi yüksek boylu olduğu için bazı tarlalarda traktörle girmek sorun olabilmektedir. Bu gibi alanlarda yer aletlerine bağlanacak hortumlarla tarlaların kenarları gezilerek yapılacak mücadele özellikle küçük alanlarda yüksek başarı sağlamaktadır.
  • Özellikle geniş ve engebeli alanlarda Dronlarla da    mücadele yapmak mümkündür. Ayçiçeği Bitkisi yüksek boylu bir bitkidir.  Bitkinin alt yapraklarda zararlının yoğun bulunduğu ve bu kısımlarda ilk zararını oluşturduğu için  dikkat etmek ve ilaç damlalarının alt yapraklara ulaştığından emin olmak gerekir.   Özellikle küçük alanlarda ve tarla kenarlarında bulaşıklıkta çiftçilerimizin mutlaka motorlu sırt atömizörü ve diğer yer aletlerini de kullanarak mücadele yapmaları mümkündür.
  • Bu zararlı ile mücadelede en önemli husus erken müdahaledir, çünkü zararlı önce tarla kenarından bulaşmakta ve daha sonra tarla içlerine yayılmaktadır.
  • Bu nedenle ayçiçeği tarlası olan çiftçilerimizi mutlaka tarlalarını kontrol etmeleri ve erken müdahalede bulunmaları büyük önem taşımaktadır.
  • Zararlı Çanakkale ilinin Anadolu yakasındaki ayçiçeği alanlarında çok fazla yayılmamıştır. Bununla birlikte yapılan arazi çalışmalarında özellikle yonca alanların yakın bölgelerde çok fazla kelebek uçuşu tespit edilmiştir.
  • Kelebek uçuşunun yoğun olduğu bölgelerdeki çiftçilerimizin mutlaka iki-üç hafta boyunca her gün tarlalarını kontrol etmeleri ve zararlının görülmesi halinde müdahalede bulunmaları gerekmektedir.
  • Konuyla ilgili Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan teknik ekipler sürekli saha çalışmasında bulunmaktadırlar. Bu ekiplerle her an irtibata geçip teknik destek almak mümkündür.
  • Bir salgın durumu söz konusu olduğu için Ziraat Fakültesi elamanları da saha çalışmalarında bulunmaktadır.
  • Çiftçilerimizin Ziraat Fakültesiyle irtibata geçmesi halinde her türlü teknik destek sağlanacaktır.