Tarım Öğretiminin 176. Yılı Kutlama Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Türkiye’de Tarım Öğretimine başlanmasının 176. Yılı kutlama etkinlikleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi amfisinde üç gün boyunca yapılan sunum, söyleşi, konserler ve yarışma ile sona erdi.

176. Yil Kutlama Etkinlikleri 10 Ocak 2022 günü yapılan açılış programı ile başladı. Açılış programına Çanakkale Belediye Başkan Vekili Mehmet İrfan Mutluay, Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, , İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Kanten, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile devam etti. 

Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi, Bahçe Bitlikleri ikinci sınıf öğrencisi Mustafa Eren Koyuncu yaptığı konuşmada bir ülkede savunma ne kadar önemliyse tarımda o kadar önemlidir diyerek, “Tarımı olmayan ülke, mutfağı olmayan eve benzer. Önümüzdeki yıllarda dünya nüfusu hızla artacak ve gıdaya erişim giderek zorlaşacak. Bu nedenle akılcı ve gerçekçi projelerle tarıma yön vermek ve tarımsal üretimi kalkındırmak gerekiyor. Bunun da yolu kaliteli ziraat eğitimden geçmektedir” dedi.  

 “1846 yılında başlayan tarım öğretimi bugün sayısı 43 olan Ziraat Fakültelerinde sürdürülmekte, mezun olan Ziraat Mühendisleri ülkemizde çok önemli görevler üstlenmektedir. Toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan, geniş bir istihdam ortamı sunan, sanayi sektörüne ham madde sağlayan, ekonomiye önemli katkılar sunan en önemli sektörlerin başında tarım gelmektedir. Ziraat Fakülteleri de tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik elemanları yetiştirmesi nedeniyle çok önemli misyonları olan eğitim kurumlarıdır” diyerek başladığı konuşmasında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker; ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, yapılan bilimsel çalışmalar, projeler hakkında bilgiler verdi. (Konusma Metninin Tamami Icin TIKLAYINIZ)

Tarım üretiminin insanlık için çok önemli olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, “Dünya çok zorlu zamanlardan geçiyor. Bu pandemi döneminde tarımın, tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğu daha net görüldü. Evet, sanayisiz, teknolojisiz olmaz ama tarım olmadan gıda olmadan hiç olmaz. Bu bağlamda yapılacak bilimsel çalışmalar çok büyük önem arz ediyor.  2022 yılı için de ÇOMÜ olarak Çanakkale değerleri ile ilgili bir külliyat oluşturmak istiyoruz. Tüm akademisyenlerimizden bu anlamda Çanakkale özelinde tarımla ilgili yapacakları çalışmalar bekliyoruz. Bu çalışmalar bizim geleceğimize ışık tutacak ve yapılması gerekenler hakkında bir veri oluşmasını sağlayacak” dedi. 

Belediye Başkan Vekili Mehmet İrfan Mutluay, öğrencilere seslenerek çok iyi bir meslek seçtikleri için kendilerine teşekkür etti ve şunları söyledi: “Her meslek saygın ve kutsaldır. Ancak Ziraat Mühendisliği mesleğinin şöyle bir yönü var.  Farkı coğrafyalarda farklı yerleşim birimlerinde bizzat üretimin içinde yer alan bir mesleğe sahipsiniz. Sağladığımız sosyal ekonomik katkıları bizzat gözlemleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bunun dışında Çanakkale önemli bir tarımsal üretim bölgesi. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli gen merkezlerinden biri. Gerek bitkisel çeşitliliği, gerekse hayvansal üretimi ile Çanakkale gerçekten bir marka. Bu marka değerlerini korumak için de her meslektaşımızın duyarlı olması gerekmektedir.”

Açılış konuşmalarının ardından Ziraat Fakültesine yaptığı çalışmalarda destek olan Çanakkale Sezgin Tarım sahibi Sayın Nahit Sezgin’e ve Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Erdem Karadağ’a Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel tarafından, Prof. Dr. Ahmet Gökkuş, Prof. Dr. Türker Savaş,  Prof. Dr. Osman Tiryaki, Doç. Dr. Arda Aydın’a etkinliklere katkıları sebebiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat tarafından Teşekkür Plaketi takdim edildi.

Plaket takdiminin ardından Tarım Öğretiminin 176. Yılı Etkinliklerine katkı sunanlara plaket takdimi yapıldı ve ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ bir sunum gerçekleştirerek, Çanakkale’de tarımsal ve hayvansal üretimlerle ilgili bilgiler aktardı.

Etkinliğin öğlenden sonraki kısmı ise Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin sunumları devam etti. Prof. Dr. Ahmet Gökkuş “40 Yıllık Birikimlerim”, Prof. Dr. Türker Savaş “Ziraat Mühendisi mi? Ziraatçı mı?”, Prof. Dr. Osman Tiryaki “Pestisit Kalıntıları Abartılmamalı, Küçümsenmemeli”, Doç. Dr. Arda Aydın “Yeni Nesil Teknoloji ile Hayvancılıkta Değer Yaratma; Dron Çobandan Robot Çoban Köpeğine” konulu sunumları gerçekleştirdiler.

Etkinliklerin ikinci gününün sabah kısmında Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Sayın Hicri Nalbant’ın Ziraat Mühendisliği ve Ziraat Mühendisleri Odası ile ilgili sunumu ve Doç. Dr. Cemil Tölü’nün “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Projeleri” başlıklı sunumları gerçekleşti.

İkinci günün öğlenden sonraki kısmında ise özel sektör temsilcileri Ziraat Fakültesi öğrencileri ile buluşma gerçekleştirdi. Syngenta firmasından Emin Özer ve Can Akdeniz, Anadolu Etap Firmasından Mehmet Diler öğrencilerimize kurumlarını tanıtarak mezun olduklarında önlerinde onları nasıl bir iş sürecinin beklediğini ve özel sektörün yeni mezunlardan neler beklediklerini anlattılar.

Etkinliklerin üçüncü ve son gününde ise Fakültemiz öğrenci işleri Ofisinden Hayrettin Uysal ve Tarımsal Biyoteknoloji Doktora öğrencisi Selçuk Çetin’in konseri ile keyifli dakikalar yaşayan öğrencilerimiz, Ziraat Fakültesi Bölümler arası Bilgi Yarışması ile heyecanı yüksek bir atmosferde bölümlerini desteklediler. Yarışma sonunda Bitki Koruma bölümü öğrencileri 1. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğrencileri 2. Bahçe Bitkileri bölümü öğrencileri 3. olarak yarışmayı tamamladılar. Yarışmanın sona ermesinden sonra Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından öğrencilere yapılan pilav ikramı ile Tarım Öğretiminin 176. Yılı etkinlikleri sona erdi.