“III. ÇANAKKALE TARIMI SEMPOZYUMU” Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen “III. ÇANAKKALE TARIMI SEMPOZYUMU” Ziraat Fakültesi amfisinde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış törenine, Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver ÇELİK, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan akademisyenler, ziraat mühendisleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, Öğr. Gör. Sedat Çılgın tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisinin ardından açılış konuşmaları ile devam etti.

Açılışta konuşan Belediye Başkan Vekili M. İrfan Mutluay, sempozyumun başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu. Konuşmasında Çanakkale Belediyesi tarafından tarımla ilgili çalışmalardan ve hayata geçirilen yerel kalkınma projelerine değinen Mutluay, atalık-yerel bitki ve tohum çeşitlerinin üretimi ve dağıtılmasına yönelik çalışmalar, Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı, coğrafi işaret çalışmaları ve ücretsiz toprak analizi gibi projeleri anlattı.  

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ülkemizde tarımın önemine değindiği konuşmasında sempozyuma dair bilgiler verdi ve şunları ifade etti:

“Tarımın ülkemiz için önemi tartışılamaz. Bugün dünya için de önemli bir başlık olan tarım faaliyetleri Çanakkale’de de çok büyük önem arz ediyor. Bugün, Çanakkale ve çevre illerdeki üretimi değerlendirileceği bir sempozyumda bilim insanları ile üreticiler, tarım sektöründen katılımcılar ile sanayiciler bir araya geldi. Bu anlamda bu kıymetli çalışmaya destek olanlara teşekkür ediyorum”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Eş Başkanı ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ açılışta yaptığı konuşmada müdürlüğün çalışmalarına değinerek bilimsel çalışmaların ve kurumlar arası iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Karadağ, “Proje üretmek ve projeleri hayata geçirmek kadar sürdürülebilirlik de önemlidir” diyerek sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

III. Çanakkale Tarımı Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, konuşmasında sempozyumun süreçlerinden ve küresel tarım faaliyetleri ve küresel krizlere değindi ve şunları aktardı:

“Çanakkale, ülkemizin tarımda marka olan illerinden biridir ve yüksek kaliteli ürünlerle bu özelliğini giderek güçlendirmektedir. Çanakkale’nin sahip olduğu büyük potansiyel nedeniyle hem bitkisel hem de hayvansal üretim konularında önemli gelişmeler yaşayacağına inanıyorum. İstanbul başta olmak üzere çok sayıda büyük pazarlara yakınlığı, Çanakkale 1915 Köprüsünün ve tünellerin açılması, Çanakkale ürünlerinin nakliyesinde çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Dolayısıyla Çanakkale’nin tarımsal üretim kapasitesi doğru bir şekilde ele alınmalı, çok sayıda tarımsal ürünün en yüksek kalitede yetiştirilebildiği bu coğrafyada her metrekare üretim odaklı değerlendirilmelidir. Ayrıca, Çanakkale katma değerli ürün ihracatını geliştiren bir il olmalı ve Tarım Platformu oluşturulmalıdır. (Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker'in Açılış Konuşması Tam Metni)

Açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ Ziraat Fakültesi’nden emekli olan Prof. Dr. Hamit Altay ve Prof. Dr. Ahmet Gökkuş'a plaket takdimi yapıldı.

Açılış programı, Prof. Dr. Kazım Abak'ın “Sebzeler ve Sebze Tarımı; Güncel Durum ve Gelecek” başlıklı sunumu ile Açılış Oturumu sona erdi.  

Sempozyum katılımcıları ve misafirler için verilen yemek arasından sonra 1. Gün oturumları ile devam III. Çanakkale Tarımı Sempozyumunda 3 günde toplam 91 adet sözlü sunum ve poster sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca Sempozyum süresince öğrenciler ve katılımcılara Dünyanın ve Türkiye’nin önemli tarım firmaları tarafından yapılan sunumlar da büyük ilgi gördü.

Üç gün süren III. Çanakkale Tarımı Sempozyumu Sonuç Toplantısı ve hemen ardından düzenleme kuruluna ve görevli öğrencilerimize Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker tarafından teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.

FOTOĞRAF ALBÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ