Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı
Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Seminer Salonu
13 Ocak 2017, Saat 09:30
Çalıştayın Amacı
Ülkemizde coğrafi işaret alan markalar kısıtlı sayıdadır. Çanakkale'de "Ezine Peyniri" coğrafi işareti alan ilk ürünlerdendir. Ezine peynirinin üretiminde koyun-keçi-inek sütü kullanımı nedeniyle yörede süt hayvancılığı oldukça önemli bir yere sahiptir. Nitekim, bölgede mandıraların da yoğunlukta olduğu bilinmektedir. Türk Saanen keçisi yetiştiriciliği bakımından Çanakkale ülke genelinde damızlık merkezi konumundadır ve bir marka haline gelmiş; yetiştiriciliğinde çok yol kat edilmiştir. Tahirova koyunu da ÇOMÜ de birkaç yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın Yöre damızlık erkek temininde bir pazar olma yolunda hızla gelişmektedir.
Bu amaçlarla süt koyunu ve süt keçisi bağlamında Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyununu tanıtmak üzere bir çalıştay planlanmıştır. Türk Saanen Keçisi ile Tahirova Koyunu yetiştiricileri ve ilgili kurumlardan sınırlı sayıda katılımcıyla yoğun tartışma alanı bulacak bir ortam oluşturulması hedeflenmektedir. Sunumlar yönlendirici olacak, tartışmalarla "Neden Türk Saanen Keçisi?" ve "Neden Tahirova Koyunu?" sorularına yanıt aranacaktır.
Çalıştayın Akış Planı
Moderatör: Prof.Dr. Türker Savaş (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü)
Çalıştayı Destekleyenler ve Paydaşları*
*Çalıştayı destekleyenler koyu yazılmıştır.