Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinin ‘Meyve bahçelerinde Biyo-çeşitliliğin desteklenmesi ve sürdürülebilirlik’ çalışmalarının başarılı sonuçları ülke geneline yaygınlaştırılıyor.
Ziraat Fakültesi öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Levent EFİL ve Prof. Dr. Murat ŞEKER’in Üniversite-Özel sektör (Syngenta Türk Tarım-Anadolu Etap-Alanar) işbirliği ile meyve bahçelerindeki biyo-çeşitliliğin desteklenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için yürütülen proje tamamlanmıştır. Çalışmada, farklı bitki tohumları, farklı oranlarda karıştırılarak meyve bahçelerine ekilmiş ve denemeler yürütülmüştür. Bu denemelerde bazı bitki karışımlarının ön plana çıktığı görülmüştür. Ekimi yapılan bitkilerde, özellikle tozlayıcı arılar, yaban arıları, Coccinellidler, Hemiptera takımına bağlı çok fazla sayıda predatör türler ve Lepidoptera takımına bağlı kelebeklerin çoğaldıkları tespit edilmiştir. Bu alanlarda çoğalan tozlayıcı türlerin meyve çiçeklerini ziyaret sıklıkları artmış ve buna bağlı olarak meyve kalitelerinde ve veriminde de artışların olduğu belirlenmiştir.
Proje değerlendirme toplantısında, bu karışımların Syngenta Türk Tarım katkısı ile Ülkemizin yaklaşık 250 farklı noktasındaki uygun olan meyva bahçelerinde ekilmesinin sağlanması ve buralardaki gözlemlerin proje yürütücüsü öğretim üyeleri tarafından yapılması kararlaştırılmıştır. Toplantıda alınan bu kararların; son yıllarda hızla azalan biyo-çeşitliliğe Ülkemiz genelinde katkı sağlayabilecek olması ve bunun sonucunda da meyve bahçelerinde biyolojik mücadele imkanı sağlayarak ilaçlama sayısını azaltarak kalıntı sorununa olumlu katkı sağlayabilmesi, doğal faunanın korunmasına katkısı ve daha kaliteli ve daha fazla ürün elde etme imkanı sağlayacak olması proje çıktılarını daha değerli hale getirmiştir.