GEYİKLİ ZEYTİNYAĞI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINDI

.

       Geyikli zeytinyağına coğrafi işaret almak amacıyla yaklaşık üç yıldır devam eden çalışmalar sonucunda, S.S Geyikli Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 20.02.2020 tarihinde C2020/059 başvuru numarası ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan müracaat sonuçlanmış ve “Geyikli Zeytinyağı” Coğrafi İşaret Tescili alınmıştır.

     Coğrafi İşaret Tescilinin alınması sebebiyle düzenlenen basın toplantısında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım süreci başarı ile tamamlamış olmanın mutluluğunu dile getirirken özellikle Ziraat Fakültesi adına Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Murat Şeker nezdinde emeği geçen bütün hocalarımıza ve sürece katkısı olan diğer tüm paydaşlara teşekkür ediyorum dedi.

       Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker ise; “Çanakkale ilinde toplam 307.257 dekar alanda zeytinlik bulunmaktadır. Bu zeytinliklerin 93.192 da yani yaklaşık %30,33’ünü kapsayan Geyikli yöresi ise Çanakkale zeytin ve zeytinyağına önemli bir katkı sağlamaktadır. Coğrafi işaret sınırları olarak belirlenen alan Geyikli Beldesi ve civarında bulunan yerleşim yerlerinde 2019 yılı verilerine göre toplam 93.192 da alanda zeytinlik bulunmaktadır. Bu da Ezine’deki zeytinlik alanların %79’unun bu yörede olduğunu göstermektedir. Ayrıca mevcut zeytinlik alanları yörenin toplam tarım alanının %67,44’ünü oluşturmaktadır. Geyikli beldesi, Çanakkale’de daha önce coğrafi işaret almış olan ‘Ezine Peyniri’, ‘Bayramiç Elması’, ‘Bayramiç Beyazı’, ‘Bozcaada Çavuş Üzümü’ gibi yüksek kaliteli tarımsal ürünlerin elde edildiği coğrafyanın tam ortasında yer almaktadır. Diğer ürünlerde olduğu gibi yörenin yüksek kaliteli zeytinyağı da dikkat çekici bir ürün olarak büyük bir potansiyele sahiptir” dedi. Daha sonra ise Prof. Dr. Murat Şeker geçen süre içinde ekip olarak sarf edilen çabanın çok yoğun bir çaba olduğunu, ama bugün bu güzel sonucu almış olmanın gerçekten tüm yorgunluklarını alıp götürdüğünü dile getirdi.

       Toplantıda son sözü alan S.S. Geyikli Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfur Can ise; Bu sürecin başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasının bölge için ne kadar önemli olduğunu ve bunun için kendilerine destek olan herkese başta, Prof. Dr. Murat Şeker’e, Dr. Mehmet Ali Gündoğdu’ya ve ilk adımları atmamız sürecindeki katkılarıyla Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Kaleci’ye teşekkür ederiz. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım’a, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Erdem Karadağ’a, Geyikli Belediye Başkanımız Mevlüt Oruçoğlu’na, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne, ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu’na, ÇTB Başkanı Kaya Üzen’e, Ezine Ziraat Odası Başkanlığımıza, muhtarlarımıza, kooperatifimiz üyelerine, Geyikli bölgesi zeytin işletmeleri ve üreticilerine ve Sinan Erdoğan’a teşekkür ediyor, herkese hayırlı olmasını diliyorum dedi.