'Bayramiç Beyazı', Avrupa Birliğinden de Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce yürütülen bilimsel çalışma ve projelerle desteklenerek hazırlanan ‘Coğrafi İşaret’ dosyası ile Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan başvurunun ardından Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetiştiriciliği yapılan nektarinin 2013 yılında “Bayramiç Beyazı” olarak coğrafi işaret tescili yapılmıştı, 2016 yılında Bayramiç Ziraat Odası tarafından yapılan müracaat sonucunda Bayramiç beyazının 4 çeşit fidanın tescili gerçekleşti, daha sonra Bayramiç Beyazına Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili almak için de yapılan başvurular sonucunda 16 Aralık tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış ve böylece Bayramiç Beyazı uluslararası normlarda bir belgeye sahip olmuştur.

Konuyla ilgili olarak Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuşan Bayramiç Beyazının, Türkiye'nin Avrupa'daki tescilli 7'nci ürünü olduğunu dile getiren BZOB Başkanı İsmail Pehlivan, çalışmalar süresince verdikleri desteklerden dolayı ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT’a, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat YILDIRIM’a, önceki dönemde Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nı yürütmüş olan Prof. Dr. Alper DARDENİZ’e, Ziraat Fakültesi Bahçe bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan KAYNAŞ’a, Dr. Öğr. Üyesi Arda AKÇAL ve Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih KAHRIMAN’a BZOB Yönetim kurulu ve Meclis Kurulu adına teşekkürlerini sundu.