Ziraat Fakültesi’nin Destek Verdiği Domateste Tuta Zararlısına Karşı Mücadele Çalışmaları Sonuçlandı

Ziraat Fakültesi’nin Destek Verdiği Domateste Tuta Zararlısına Karşı Mücadele Çalışmaları Sonuçlandı

           Çanakkale ilinin vazgeçilmez ürünü domateste, son yıllarda büyük kayıplara yol açan Domates Güvesi (Tuta absoluta) ile mücadelede, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çanakkale Ziraat Odası’nın ortaklığı ile ‘Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Uygulama Alanı’ ile üretici arazilerinde kurulan denemelerde çalışmalar sonuçlandırılarak hasatlara başlanıldı.

       Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Elemanlarından Dr. Burak Polat ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kaya danışmanlığında, bahar aylarında yapılan üretici bilgilendirme toplantılarında tanıtılan Feromon tuzakları ile Kitlesel tuzaklama yöntemi kullanılarak, Entegre mücadele kapsamında Tuta zararlısı büyük ölçüde kontrol altına alındı.

         Bu kapsamda, ‘Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ ‘Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Uygulama Alanı’ ile birlikte, Dümrek köyünde domates üreticisi Abdülkerim Yavuz’a ait tarlada denemeler kurularak, bu tarlalarda Tuta zararlısı ile mücadele amacıyla farklı renkte Feromon tuzakları yerleştirilmiştir. Deneme alanlarında haftada iki kez tuzaklara düşen ergin kelebeklerin sayımı yapılarak, üreticilere yetiştiricilik ve kimyasal ilaçların kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunulmuştur.

        Üreticilerle gerçekleştirilen toplantılar ve iyi bir organizasyonun sonucunda domatesler, kullanılan Feromon tuzaklarının sayesinde çok daha az ilaçlama maliyeti ile yetiştirilebilmiştir. Bu sayede, hasadı gerçekleştirilen domateslerin tüketicilere daha az kimyasal madde kullanılarak ulaştırılması ve çevre/insan sağlığına da olumlu katkılarda bulunulması amaçlanmaktadır.