Ziraat Fakültesi’nde ‘Organ Bağışı Eğitimi Toplantısı’ Gerçekleştirildi

Ziraat Fakültesi’nde ‘Organ Bağışı Eğitimi Toplantısı’ Gerçekleştirildi

Ziraat Fakültesi ve Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nün işbirliğiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ‘25. Yılı Etkinlikleri’ kapsamında düzenlenen ‘Organ Bağışı Eğitimi Toplantısı’, 14 Mart 2017 tarihinde Ziraat Fakültesi Amfisi’nde öğretim üye ve elemanları ile öğrencilerimizin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamit ALTAY ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ’in açılış konuşmalarıyla başladı. Prof. Dr. Alper DARDENİZ konuşmalarında; bugün dünyada mekanik malzemeden veya doku mühendisliği yoluyla üretilen organlar, doğal organların işlevinin ancak bir kısmını karşılayabilmektedir. Kök hücre araştırmaları, doku mühendisliği ve malzeme bilimindeki gelişmeler sonucunda, yapay organların geleceği hakkında umutvar olunabilir. Ancak, günümüzde şimdilik toplumun eğitilip bilinçlendirilerek, gerek kadavradan gerekse canlı vericilerden sağlanacak organlarla nakil yapılması bir zorunluluktur dedi. Prof. Dr. Alper DARDENİZ ayrıca, Çanakkale’de 2002 yılından bu yana 191 beyin ölümünden 73’ünde organ bağışının yapılmasını sağlayarak, yaklaşık 300 kişinin sağlıklarına kavuşmasında emekleri bulunan ‘Organ Nakli İl Koordinatörlüğü’ne bu özverili ve başarılı çalışmaları için teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara organ bağışının önemi, ilkeleri, Ülkemiz ve Çanakkale’deki durumu, organ bağışının dinimizdeki yeri ve önemi ile organ bağışında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları konularında bilgi vermek amacıyla, sırasıyla Çanakkale Organ Nakli İl Koordinatörü Dr. Azem ÜLKÜ, Organ Nakli Bursa Bölge Koordinatörlüğü Bölge Başkanı Dr. Yavuz Selim ÇINAR, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Dr. Murat DERİN ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tevhit AYENGİN birer sunum gerçekleştirdiler. Uzmanlar sunumlarının ardından, soru ve cevap kısmında katılımcıların sorularını cevaplandırdılar.

‘Organ Bağışı Eğitimi Toplantısı’, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ’in konuklara Teşekkür Belgelerini takdim etmesi ve ardından verilen ikramla sona erdi.