Ziraat Fakültesi’nde ‘Doku Kültürü Yetiştirme ve Topraksız Kapalı Alan Üretim Odası’ Hizmete Açıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde, ‘Doku Kültürü Yetiştirme ve Topraksız Kapalı Alan Üretim Odası’ hizmete açıldı. Yeni bitki yetiştirme odasına, kalp krizi nedeniyle 7 Eylül 2013 tarihinde aramızdan erken yaşta ayrılan Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Turhan’ın ismi verildi. Ziraat Fakültesi’nin bodrum katında yer alan 10 m2’lik üretim odasında, hem doku kültürü hem de kapalı alan topraksız üretim denemeleri yapılmaya başlandı. Üretim odasının ekipmanları, “Topraksız Fasulye Kültüründe Farklı Azot Dozlarının Rhizobium Nodülasyonu ve Bitki Verimi Üzerine Etkisi” projesi ile ÇOMÜ-BAP FBA-2017-1094 proje desteğiyle sağlandı. Meristem kültürü yöntemiyle aseptik çoğaltımı gerçekleştirilen patates, oğulotu, asma, Afrika menekşesi, orkide, ceviz ve sert çekirdekli türlerin bitkiciklerinin gelişimleri, aydınlatma ve iklim kontrollü olan bu yetiştirme odasında gerçekleştirilmeye başlandı. Yetiştirme odasında ayrıca kallus oluşumu, organ rejenerasyonu ve bitkilerin dış koşullara adaptasyonuyla ilgili çeşitli denemelerle birlikte, ortam değişkenlerinin sensörler ile takibi ve mikroişlemcilerle müdahale eden akıllı devreler üzerine de farklı çalışmalar yürütülüyor. Buradaki çalışmalar kapsamında, 2016 yılında “Akıllı bitkisel üretim kiti” adıyla bir patent başvurusu da gerçekleştirildi.

Tarımsal Biyoteknoloji programlarının Ülkemizdeki oluşumunu yönlendiren, Fakültemiz ve Üniversitemizdeki doku kültürü çalışmalarını başlatan değerli hocamız Prof. Dr. Hakan Turhan’ın isminin, bu bitki yetiştirme odasıyla da her daim hatırlanıp anılmasını ve ruhunun şad olmasını dileriz.