Ziraat Fakültesi'nde Biyolojik Mücadele Kapsamında Faydalı Böceklerin Kitle Üretimleri Gerçekleştiriliyor

Ziraat Fakültesi'nde Biyolojik Mücadele Kapsamında Faydalı Böceklerin Kitle Üretimleri Gerçekleştiriliyor

     

    Günümüzde tarımda zararlı böceklere karşı sentetik insektisitlerle yapılan mücadele çalışmalarının yoğun ve bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi ile çevre ve insan sağlığı açısından önemli sıkıntılar ortaya çıkmakta ve bu kimyasalların yoğun kullanımı zararlı böceklerin ilaçlara karşı direnç geliştirmesine ve etkisiz hale gelmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle, faydalı böceklerin tarımsal zararlı böceklere karşı mücadelede kullanıldığı biyolojik mücadele yöntemi, doğa ve insan sağlığına olumlu ve çevre dostu bir yöntem olarak günümüz tarımında artık sıklıkla kullanılmaktadır.

  Bu çerçevede, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’ne bağlı olan 'Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda birçok tarımsal zararlı türüne karşı kullanılabilen parazitoit adı verilen faydalı böcekler üretilmektedir. Şu anda laboratuvarda parazitoit böcekler olarak; Trichogramma evanescens, T. brassicae ve T. pintoi türlerinin üretimleri gerçekleştirilmektedir. Bu türler elma içkurdu, doğu meyve güvesi, bağ salkım güvesi ve domates güvesi gibi önemli tarımsal zararlıların yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak, yumurtadan larva çıkışını engellemekte ve zararlı böceklerin tarımsal ürünlerde zarar meydana getirmelerini engellemektedir.

   Laboratuvarda ayrıca, bu parazitoit türlerin zararlılar üzerindeki etkileri incelenmekte, zararlı türlerin biyolojik özellikleri üzerine farklı çalışmalar sürdürülmektedir.