Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz ‘Dünya Su Günü’ Nedeniyle Bir Mesaj Yayımladı

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz ‘Dünya Su Günü’ Nedeniyle Bir Mesaj Yayımladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz, 22 Mart ‘Dünya Su Günü’ nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. Yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi; “Su, canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Hayatın kaynağı olan su, Dünya’nın 3/4’ünü ve vücudumuzun da %80’ini oluşturmaktadır”.

Dünyadaki tatlı suyun %80’ine yakını buzul olarak kutuplarda bulunmakta, bununla birlikte yaklaşık 1,1 milyar insan temiz içme veya kullanım suyundan yoksun olarak hayatlarını sürdürmektedir. Bu nedenle, güvenli olmayan su kullanımı ile kötü arıtma ve hijyen koşullarından dolayı, yılda 842.000 insan hayatını kaybetmektedir. Halen 2,8 milyar insanın şehirlerde yaşadığı Dünyamızda, 2025 yılı itibariyle 4,5 milyar insanın şehirlerde ikâmet edeceği tahmin edilmektedir. Şehirler temiz suya daha fazla ihtiyaç duymakta olup, şehir nüfusunun artması daha büyük atık su sorunlarını da beraberinde getirecektir.

Nüfus ve ekonomik faaliyetler arttıkça birçok ülke hızla su sıkıntısı çeker duruma gelmekte ya da ekonomik gelişmeleri kısıtlanmaktadır. Dünya nüfusunun artışı, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekli, su ile ilgili ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu ve buna benzer konuların ciddi bir şekilde Dünya gündemine gelmesiyle, ‘BM Genel Kurulu’, 1993 yılı aralık ayında aldığı bir kararla her yıl 22 Mart gününün ‘Dünya Su Günü’ olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Birleşmiş Milletler-Su (UN-Water) tarafından organize edilen bugün, her yıl farklı bir tema ile kutlanırken, 2018 yılında ‘Su İçin Doğal Çözümler’ temasıyla kutlanacaktır.

Küresel ısınma ve şehirleşme etkisinin her geçen yıl daha da hissedilmeye başlandığı günümüzde, su ve suyun bilinçli kullanımının önemi daha da artmıştır. Artık günümüzde yer altı su rezervinin artışını sağlayan kar yağışları giderek azalmakta, sıcaklıklar giderek artış göstermekte, yağışlar çok daha kısa sürede düşerek, yüzey akışıyla toprak tarafından emilemeden uzaklaşmakta, güneş etki ve süresini daha fazla gösterirken, bulutluluk ise azalmaktadır. Bütün bu olumsuz gelişmelerden önümüzdeki yıllarda Ülkemiz tarımı da etkilenecek ve tarımda suyun etkin ve idareli kullanımı konusunda yeni arayış ve çalışmalar yapılmasına gereksinim duyulacaktır.

Sürdürülebilir kalkınma politikaları doğrultusunda, su kaynaklarını tasarruflu şekilde kullanma bilinci yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası her düzeyde geliştirilmelidir. Sevindirici olan, Üniversitelerimizde farkındalığı yüksek yeni nesiller yetiştirmekte olmamızdır. Bu yeni nesiller her türlü yararlı bilgiye rahatlıkla ulaşabilmektedir. Onlara verebileceğimiz her bilgi, kazandırabileceğimiz her iyi davranış, gelecek nesillerin kurtarılmasına yardımcı olacaktır. Bizler de bunun için, öncelikle örnek anne-babalar olarak çocuklarımıza elimizden geldiğince suyun önemini, susuz kaldığımızda başımıza gelebilecek sorunları aktarmaya çalışmalı ve çocuklarımıza küçük yaşta çevre bilincini aşılamalıyız.

Bu vesileyle, 22 Mart ‘Dünya Su Günü’nüzü kutlar, bu önemli günün her canlı için vazgeçilmez olan su kaynaklarının korunmasına katkılar sağlamasını temenni ederim.

 

Prof. Dr. Alper DARDENİZ

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı