Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ, 'Dünya Su Günü' nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ, 'Dünya Su Günü' nedeniyle bir mesaj yayımladı.

            Dünya'da giderek artan temiz su sorununa dikkat çekilmesi ve içilebilir su kaynaklarının korunup arttırılması konusunda adımlar atılabilmesinin sağlanması amacıyla, 1993 yılından beri her yıl 22 Mart tarihi 'Dünya Su Günü' olarak kutlanmaktadır.

            Dünya'da atık su üretiminin düşürülmesi ve aynı zamanda bu atık suların arıtılmak suretiyle kullanımıyla tifo ve kolera benzeri hastalık riskinin azaltılmasının yanısıra, özellikle Ortadoğu'daki durumun daha da kötüleşebilme ihtimalinin ortadan kaldırılması ve Orta Afrika ve Asya'nın bir kısmı gibi suyun bol olduğu yerlerde de su kıtlığı yaşanmaması mümkün olabilecektir.

            Dünyadaki suyun yaklaşık %70'i tarımda kullanılmaktadır. 2030 yılında yaklaşık 10 milyar insanın beslenebilmesi için tarımsal üretimde %60 ve su tüketiminde ise %15'lik bir artış olacağı öngörülmektedir. Bu nedenle, yaklaşık 700 milyon insanın temiz içme suyuna ihtiyaç duyduğu Dünya'da, tarımdaki su tüketiminin azaltılması hedeflenmelidir.

            Ülkemizdeki su kaynakları da sınırsız değildir. Fazla miktarda derin kuyu açılarak yapılan yoğun tarım uygulamaları, golf sahalarındaki çim alanlar için yapılan aşırı sulamalar, damla ve yağmurlama sulama yöntemleri yerine salma ve karık sulama uygulamalarına devam edilmesi, sınırlı olan su kaynaklarımızın zamanla tükenmesine yol açabilecektir.

            Bütün bu nedenlerden dolayı, Ülkemizin temiz su kaynaklarının korunması için gerekli tedbirler alınmalı, üreticilerimiz bilinçlendirilerek su havzalarına boş ilaç kutularının atılması engellenmeli, akarsular üzerine HES'lerin yapılması sınırlandırılmalı, barajların etekleri ağaçlandırılarak kısa sürede dolup ömürlerini tamamlamaları önlenmeli ve hızlı yapılaşmayla  orman alanlarının tahrip edilmesinin önüne geçilerek, mevcut orman alanlarımızın arttırılması hedeflenmelidir.

                                                                                                                                                                 

 

                                                                                                                              Prof. Dr. Alper DARDENİZ

                                                                                                                               Ziraat Fakültesi Dekan V.