Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı’nın Sonuç Bildirgesi Yayımlandı

Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı’nın Sonuç Bildirgesi Yayımlandı

‘Tarımsal Eğitim ve Öğretimin Başlamasının 171. Yıldönümü’ ve ‘Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kuruluşunun 25. yılı etkinlikleri kapsamında 13.01.2017 Cuma günü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çanakkale Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ortaklığı ile gerçekleştirilen Çalıştay’a, başta Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale Koordinatörlüğü olmak üzere, Çanakkale Ziraat Odaları ve Çanakkale Süt Birlikleri destek vermiş ve yerelde tarımla ilişkili 19 kurum ile bu kurumlardan ve yetiştiricilerden 96 kişi Çalıştay’a bizzat iştirak etmiştir.

            Amacı, Türkiye’de süt keçisi ve süt koyunu denildiğinde ilk akla gelen iki ırk olan Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu’nun genetik ıslah hedefine ışık tutacak biyolojik, teknik, sosyal ve ekonomik fikirlerin ortaya konulması olan Çalıştay’ın en önemli çıktılarından bir tanesi, bu iki ırkın isminin Çanakkale adına ön plana çıkartılması olmuştur. Çalıştay, gerek sosyal medyada gerekse yerel ve ulusal basında ilgiyle karşılanmıştır.

            Çalıştay’da, her ne kadar sorunları olsa da Türk Saanen Keçisi’nin Çanakkale keçi yetiştiriciliğinde önemli bir noktaya ulaştığı tespit edilmiş, genel anlamda Türk Saanen Keçisi yetiştiricileri ırktan memnun olduklarını ifade ederlerken, ırkın yüksek süt verimi en çok öne çıkartılan özelliklerinden biri olmuştur. Genotipin olumlu olarak vurgulanan diğer özellikleri ise yüksek döl verimi, kolay doğumu ve erken gelişmesi olarak tespit edilmiştir. Söz konusu ırkta olumsuz olarak ifade edilen konu ise sağlık olup, bu anlamda oğlak ölümleri ve mastitis en fazla vurgulanan noktaları oluşturmuştur.

            Tahirova Koyunu yetiştiriciliği bakımından öne çıkan konular, Türk Saanen Keçisi’nde olduğu gibi yüksek süt verimidir. Ancak, en az süt verimi kadar kuzu verimi ve kuzularının hızlı büyümesi de Tahirova Koyunu’nun olumlu olarak vurgulanan diğer özellikleridir. Bu ırkta da yine sağlık, olumsuz yön olarak dikkati çekmektedir. Kuzu ölümlerinden fazlaca şikâyet edilmese de, genel anlamda sağlık sorunları ile daha fazla karşılaşıldığı ifade edilmiş, yine koyunlarda mastitis ve kenelerle bulaşan paraziter hastalıklar en çok dillendirilen sağlık sorunlarını meydana getirmiştir.

            Çalıştay’ın sonuçlarına göre; yetiştiricilik konularının öne çıkartılacağı yetiştirici seminerlerine ihtiyaç olduğu, bunun yanı sıra süt üretim ekonomisinin, özellikle fiyat ve süt üretimini yıl boyuna yayma politikaları bağlamında tartışılabileceği bir toplantı düzenlenmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır.

           

Çalıştay Organizasyon Komitesi adına;

 

 

Prof. Dr. Aynur KONYALI                                                                                                                  Prof. Dr. Alper DARDENİZ

  ÇOMÜ Ziraat Fakültesi                                                                                                                ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı

 Zootekni Bölüm Başkanı