‘Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı’ Gerçekleşti

‘Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı’ Gerçekleşti

Türkiye’de “Tarım Eğitim ve Öğretiminin 171. Yıl Dönümü” münasebetiyle, Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu’nu tanıtmak üzere Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından düzenlenen ‘Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı’ yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Çalıştaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha ÖZDEN, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, TKDK Koordinatörü Ümit ORTAN, Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Ali KARABAYIR, ilgili Oda Başkanları, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri ve çok sayıda yetiştirici katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmalarında ilk sözü alan Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aynur KONYALI konuşmasında; “Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyununun Ülkemiz ve Bölgemiz için ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu, Çanakkale’nin Damızlık Türk Saanen Keçisi üretiminde Ülkemizde artık bir marka haline geldiğini ve Tahirova Koyununun da Fakültemizce gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde marka olma yolunda hızla ilerlemekte olduğunu” söyledi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ; “Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı’nı Ziraat Fakültemiz bünyesinde gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Gerçekleştirilen bu Çalıştay ile Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyununun kamuoyunda daha iyi tanıtılması sağlanmış olacak, Neden Saanen Keçisi? ve Neden Tahirova Koyunu? Sorularına hep birlikte yanıt aranacaktır” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha ÖZDEN ise; “Ülkemizde damızlık Saanen Keçisi yetiştiriciliğinde son derece önemli bir merkez konumuna gelmiş olan, Tahirova Koyunu konusunda da çalışmalarına başarılı şekilde devam eden TETAM Küçükbaş Birimine ve bu konuda projelerini sürdüren değerli akademisyenlerimize teşekkür ediyor, Çalıştayın gerek yetiştiricilerimize, gerekse bilim camiasına faydalı olması dileklerimle başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Türker SAVAŞ moderatörlüğünde Sunumlar ve Tartışmalar bölümüne geçildi. Bu bölümde emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI, “Saanen Keçisi ve Tahirova Koyununun Tarihçesi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI’nın sunumundan sonra ise; Fakültemiz Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Aynur KONYALI ve Yrd. Doç. Dr. Cemil TÖLÜ, Tarım Ekonomisi Bölümünden Doç. Dr. Ferhan SAVRAN ile Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğinden Dr. Bekir Sıtkı AYAĞ’ın konu hakkındaki sunumları gerçekleşti. Sunumların ardından Çalıştaya Üniversitemiz TETAM Küçükbaş Biriminde yapılan teknik inceleme gezisi ile son verildi.