TETAM’da Damızlık Keçi ve Koyun Satışı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nün kontrolünde, Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi (TETAM) Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Birimi’nde yetiştirilen damızlık ‘Türk Saanen’ ırkı keçi ve ‘Tahirova’ ırkı koyundan oluşan toplam 68 adet küçükbaş hayvanın satışı TETAM’da yapılan açık arttırmayla gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nün kontrolünde, Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi (TETAM) Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Birimi’nde yetiştirilen damızlık ‘Türk Saanen’ ırkı keçi ve ‘Tahirova’ ırkı koyundan oluşan toplam 68 adet küçükbaş hayvanın satışı TETAM’da yapılan açık arttırmayla gerçekleştirildi. Yapılan ihalede, ‘Türk Saanen’ ırkı 43 adet damızlık keçi ile Tahirova ırkı 25 adet damızlık koyun, yetiştiricilerden büyük ilgi gördü. Yetiştiricilerin satın almak için kıyasıya rekabet ettikleri ihalede, 550-1000 TL aralığında değişen fiyatlarla ihaleye çıkartılan damızlık keçiler, açık arttırmada yaşanan rekabet nedeniyle 2 bin TL fiyata kadar alıcı buldu. 900-1500 TL aralığında ihaleye çıkarılan koyunlar ise aynı nedenden dolayı 3 bin TL’ye kadar yükselen fiyatlardan satıldı.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi ve TETAM Küçükbaş Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Türker Savaş, ihaleye süt verimi yüksek iki ırk çıkardıklarını belirterek, “Bunlardan biri ‘Türk Saaen keçisi’, diğeri ise ‘Tahirova koyunu’. Biz burada süt verimi yüksek olan ırkları tercih ediyoruz. Çünkü Çanakkale için koyun ve keçi sütü çok önemli. Biliyorsunuz Ezine peynirimiz var. Mandıralarımız koyun ve keçi sütünü tercih ediyorlar. Yetiştiricilerin bizi tercih etmesinin sebebi ise bizim onlara garanti vermemiz. Kökenlerini ve anne-babalarını biliyorlar. Dolayısıyla, hangi hayvanın damızlık değerinin ne olabileceğini biliyorlar. Çanakkale’de hem ‘Tahirova koyunu’nu hem de ’Türk Saanen keçisi’ni geliştiren ve damızlık merkezi haline getiren bir birimiz. Bunlar da Üniversitemizin markaları. Türk ‘Saanen keçisi’ denildiğinde Türkiye’de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akla geliyor. ‘Tahirova koyunu’ için de aynısı geçerli.” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tölü ise; 1995 yılından bu yana Üniversitemizde üretimi devam eden keçi yetiştiriciliği nedeniyle, Çanakkale’nin damızlık merkezi haline geldiğini vurgulayarak, “Bizim damızlık keçi sürümüz vardı. 2012 yılından  itibaren de süt koyunculuğu projemizle birlikte süt koyunu tipi geliştirmeye çalışıyoruz. Daha önce ülkemizde yetiştirilen ‘Tahirova koyun’ (doğu friz x kıvırcık) ırkının biraz daha doğu friz kanını arttırarak, süt ve döl verimi yüksek, erken gelişen ve doğduğu yıl gebe kalabilen, süt tipi koyun ırkını meydana getirmeye çabalıyoruz. Keçi sürümüz de 1995 yılından beri Üniversitemiz bünyesinde yetiştiriliyor. Her yıl genellikle Haziran-Temmuz aylarında damızlık satışlarımız oluyor. İhtiyaç fazlasını yetiştiricilerimiz için, döner sermayeye bağlı olduğumuz için açık arttırma usulüyle satışa sunuyoruz. Yetiştiricilerimiz, Üniversite güvencesi olduğu için bize bu konuda son derece güveniyorlar. Ağırlıklı olarak Zootekni Bölümü’müz ve diğer Bölümlerimizle birlikte bilimsel çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yetiştiricilerimiz gayet memnun. ‘Türk Saanen keçisi’ sürümüz burada yıllardır damızlık deposu haline geldi. Bunda da Üniversitemizin çabası ve çalışmaları çok önemli bir yer tutuyor. Yetiştiricilerimiz büyük bir ilgi gösteriyor. Her yıl satışa çıkardığımız hayvanların tamamı satılıyor” diyerek, sözlerini sonlandırdı.