Dekanımızın 'Tarım Öğretiminin 171. Yılı' Mesajı

Tarım Eğitim ve Öğretiminin 171. Yılı Kutlanıyor

Tarım Eğitim ve Öğretiminin 171. Yılı Kutlanıyor

Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ bir bilgilendirme ve kutlama mesajı yayınladı;

Ülkemizde programlı ve organize anlamda ilk defa 1846 yılında İstanbul Halkalı’da başlatılan tarım öğretiminin, bugün 171. yılını geride bırakmaktayız. Her yıl 10 Ocak, güzel bir gelenek olarak Ziraat Fakülteleri ve Ziraat Mühendisleri Odaları tarafından Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Öğretimde 171 yıllık köklü bir tarihsel geçmişe sahip olmak, bir meslek grubu olarak Ziraat Mühendisleri için haklı bir gurur vesilesidir. Bu haklı kıvancın kaynağı ise çiftçisiyle, teknik elemanıyla, bilim insanıyla ziraat camiasının; toplumun beslenmesi, giyinmesi ve ekonomik kalkınmasına geçmişte yaptığı ve yapmaya devam ettiği paha biçilmez katkılardır. Toplumun çeşitli ihtiyaçları her dönemde mevcut olacağı için, tarım da her dönemde olmazsa olmaz bir etkinlik olarak varlığını sürdürecek, tarım bilimiyle teknolojisini toplumun yararına çiftçiyle buluşturan Ziraat Mühendisleri, bu sorumluluklarının bilinciyle 10 Ocakları çok uzun yıllar boyunca kutlamaya devam edeceklerdir.

İlk bakışta 171 yıl uzun bir süre gibi görünebilir. Ancak, tarımda eğitimin ve bilimin bu tarihten çok daha önce başladığı birçok ülke bulunmaktadır. Aslında 171 yıl eğitimde çok kısa bir zaman periyodudur. Ancak bu kısa zaman dilimi içerisinde Türk tarımında, özellikle Cumhuriyet’ten sonra dünyanın örnek gösterdiği ve pek çok ülkenin de örnek aldığı birçok başarı elde edilmiştir. Türk tarımı 1940 ve 1950’li yıllarda traktör ve sanayinin devreye girmesiyle büyük bir atılım yapmış olup, bugün ise değişim ve teknolojik gelişmeler ışığında yeni atılımlarına hızla devam etmektedir. Bu noktada bizler de tarımın bilimsel, çağdaş ve modern yöntemlerle organize edilmesinin önemini kavramanın bilinciyle, alanında yetkin ve tam donanımlı Ziraat Mühendisleri yetiştirmeye, çiftçimizin aydınlanıp eğitilmesi konusunda üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeye devam etmekteyiz.

Hepimizin bildiği gibi tarımsal eğitim ve öğretim, ancak tarımın geliştirilmesi ve tarıma yön verilmesi için yapılan çalışmaların üreticiye ulaştırılabilmesiyle net sonuçlar alınabilecek bir uğraştır. Tarımsal eğitimle sağladığımız gelişmeler gittikçe artan bir ivmeyle sürmesine rağmen, uygulama alanına yansıması bazen zaman alabilmektedir. Ancak bu süreçte karşımıza çıkan sorunlara tarımsal eğitim ve öğretimle ilgilenenler olarak duyarsız kalmamak ve bu sorunların çözümü için gelişen teknolojiyi takip ederek çözümler üretmeye devam etmek mecburiyetindeyiz. Milli Tarım politikamız ile yapısal sorunların giderilerek planlı ve bilinçli bir üretime geçilmesi, ürün fiyat dalgalanmalarının en aza indirilerek yetiştiricilerin gelir seviyesinin arttırılması, tarımsal ithalatımızın azaltılarak tarımsal üretim ve ihracatımızın yükseltilmesi temel hedefimiz olmalıdır.

Bu vesileyle, öncelikle Türk Tarımının bugüne kadar aldığı yolda en büyük emeği sarf etmiş olan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve şükranla anıyor, Tarım Eğitiminin her aşamasına gönül ve emek veren bütün eğitimcilerin 10 Ocak ‘Tarımsal Eğitime Başlamasının 171. Yılını’ kutluyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak 13 Ocak 2017 tarihinde düzenleyecek olduğumuz ‘Türk Saanen Keçisi ve Tahirova Koyunu Çalıştayı’nın Çanakkale ili tarımına hayırlı ve yararlı olmasını diliyorum.