Dekan Prof. Dr. Alper Dardeniz'in Dünya Toprak Günü Mesajı

Dekanımız Prof. Dr. Alper Dardeniz'in Dünya Toprak Günü Mesajı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ "5 Aralık Dünya Toprak Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajında toprağın önemine değinerek, “Bugün bir santimetre kalınlığındaki toprağın ortalama bin yıl içerisinde oluştuğunu fakat birkaç saat içinde yok olabildiğini, bu günün, toprağın yok olmasının önüne geçilmesinin gerekliliğini bir defa daha hatırlamanın günü” olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Dardeniz, toprak içerisinde birbirinden farklı özellikte milyonlarca toprak canlısının olduğunu ve topraktan insana uzanan beslenme zincirinde bütün canlıların bir şekilde topraktan beslenerek bir sonraki aşamaya besin kaynağı hazırladıklarını belirterek, işte bu yüzden topraktaki beslenme zincirinde meydan gelebilecek bir aksamanın insanın beslenme ilişkisini de bozacağını ifade etti.

Prof. Dr. Dardeniz, mevcut verilere bakıldığında önümüzdeki 40 yıl içerisinde dünya nüfusunun 10 milyarı bulacağını, buna karşılık 10 milyar nüfusu beslemek için bugünkü üretimimizi yaklaşık %60 oranında artırmamız gerektiğini, “Dünya Gıda ve Tarım Örgütü” (FAO)’nun açıklamalarına göre dünyada her 5 saniyede bir çocuğun açlıktan ölürken, her yıl milyonlarca insanın açlık sorunlarıyla mücadele etmekte olduğunu, sırf bu gerekçelerin bile toprağın korunması için önlemlerin alınmasını zorunlu hale getirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Dardeniz, Türkiye’nin yüzölçümünün 777.971 km2 olup, en önemli doğal kaynaklarından birinin de toprağı olduğunu, fakat amaç dışı toprak kullanımından dolayı bugün kullanılabilir tarım arazimizin 24 milyon hektara gerilediğini, Ülkemizin yanlış bilinenin aksine su ve tarım toprağı yoksulu olduğunu, bununla birlikte son 40 yılda yaklaşık 4 milyon hektar tarım toprağının amaç dışı kullanım nedeniyle kaybolduğunu ifade etti. Toprağın karbon depolama organı olarak iklim değişimlerinin sınırlandırılması ve dünyanın dengesinin sağlanması bakımından önemsenmesi ve korunması gerektiğini, toprak bilimleriyle uğraşanlar olarak; toprağı topluma daha fazla anlatmamız ve geleceğimiz için yöneticilerin konuya dikkatini çekecek farklı yaklaşımlara yönelmemiz gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Dardeniz, üzerinden beslendiğimiz ve varlığımızı sürdürdüğümüz toprağın insanlığın geçmişi kadar geleceği de olduğunu belirterek, verimli ve üretken bir toprağın çocuklarımıza bırakılması gereken önemli bir miras olduğunu, bu vesileyle bütün halkımızın “5 Aralık Dünya Toprak Günü” nü kutladığını ifade etti.