“Çeltikte Yeni Gelişmeler”  Paneli Biga'da Düzenlendi

.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Biga Kaymakamlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Biga Ziraat Odası ve Çanakkale Ziraat Odası ortaklığıyla 25.12.2019 tarihinde Saat: 10:30 da Biga Ticaret ve Sanayi Odasında “Çeltikte Yeni Gelişmeler”  paneli düzenlendi.

Düzenlenen panele Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Tarım ve Orman Bakanlığı Yetkilileri Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Çanakkale ve Biga, Gönen, Manyas Ziraat Odası Başkanları ile çok sayıda çeltik üreticisi katıldı.

Yapılan açılış konuşmalarında Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmada; çeltik işinin çok meşakkatli, sermaye ve hassasiyet isteyen, her şeyin zamanında yapılması gereken bir tarımsal faaliyet olduğunu söyledi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım açılış konuşmasında; Nüfusun hızla arttığı dünyada ve ülkemizde de en hayati konulardan biri günümüz ve gelecek nesillerin beslenme ihtiyacının karşılanması için birim alandan alınan ürünün arttırılması gerekli olduğu ifade edilmektedir. Biga'nın çeltik üretimi 60 bin ton olup Biga üreticisi gerek kültürel işlemleri, gerekse de teknolojiyi etkin kullanmaktadır. Fakat Türkiye ihtiyacını kendi ihtiyacını karşılayacak miktarda çeltik üretimi yapamamaktadır. Bu sebeple de dış alım yoluyla bu açığını kapatmak zorunda kalmaktadır. Birim alandaki verimi artırmak ilk ve en önemli hedef olmalıdır. 2025 yılında Dünyada 20 milyon ha çeltik arazisinde su kıtlığından dolayı çeltik üretiminin yapılamayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle günümüzde çeltik sulamasında suyu fazla kullanan tava sulama sistemi bu olumsuzluğunu ortadan kaldırmak için alternatif sulama yöntemlerinden damla sulama sistemleri kullanılmaya başlanmış ve buna ilişkin çalışmalarda sürdürülmektedir. Bununla birlikte çeltikte diğer kültürel işlemler olan yabancı ot mücadelesi verimi yüksek çeşitleri ile ilgili birçok çalışmalar yürütülmektedir diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Daha sonra düzenlenen ise; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Uludağ’ın Oturum Başkanı olduğu panelde, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gökhan Çamoğlu “:Çeltikte Damla Sulama Teknikleri”, Kaliforniya Üniversitesinden Prof. Dr. Kassim Al-Khatip “Çeltik Tarımı ve Yabancı Ot Mücadelesi”, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünden Dr. Halil Sürek ise ”Türkiye’de Çelktik Çeşitleri Geliştirmedeki Son Gelişmeler”  konulu sunumlarını yaparak üreticilerin soruların cevaplayarak paneli sonlandırdılar.