Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi İçin İnşaa Edilen Tam Otomasyonlu Araştırma Seralarında Üretime Başlanıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen; "Sera Şartları'nda Sebze ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliğine Yönelik Üretim Teknikleri ve Tarımsal Uygulamalar Üzerine Araştırmalar" isimli altyapı projesi kapsamında, yaz aylarında Dardanos Yerleşkesi'nde inşaası tamamlanan tam otomasyonlu araştırma seralarında üretime başlanıldı. Kuruluşu gerçekleştirilen 5 adet serada uygulama ve araştırma faaliyetlerinin yanısıra, farklı ürünlerin yetiştiriciliğinin yapılması da planlanıyor. Bu kapsamda, öğretim üyeleri nezaretindeki Fakültemiz öğrencileri tarafından 2 ayrı serada domates ve hıyar fidelerinin dikimleri gerçekleştirildi. Dayanıklı anaçlarla çift aşılı domates ve hıyar üretimi yapılacak olan 2 seradan, ayda 200 kg domates ve 150 kg hıyar elde edileceği öngörülmektedir. İç ve dış mekan süs bitkileri serası ile topraksız tarım seralarının faaliyete geçirilmesiyle birlikte, ürün deseninin daha da çeşitlendirilmesi planlanmaktadır. Havalandırma, nem ve sıcaklık takibinin ağ üzerinden otomasyon ile kontrol edilebildiği Ziraat Fakültesi tam otomasyonlu seralarında, uzaktan erişim imkânı ile sera iklimine müdahale edilebilmekte ve bu sayede seralardan 4 mevsim ürün eldesi mümkün olabilmektedir.