Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Propolis Üretimine Başlıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Propolis Üretimine Başlıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Çelik, Üniversitemizde başlatılacak olan propolis üretim projesi ve propolisin faydaları hakkında bilgiler verdi.

                Prof. Dr. Kemal Çelik; Tarla Bitkileri öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yunus Eryaman, Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Aşgün ve Yüksel Kılıç ile birlikte hazırlanan projenin kabulüyle, Üniversitemiz bünyesinde başlatılması planlanan propolis üretiminin heyecanı içinde olduklarını dile getirdi.

                Türkiye’nin endemik bitki yoğunluğu açısından en önemli bölgesi sayılan Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan ve Üniversitemizin belirlediği koşulları sağlayan sözleşmeli arıcılardan toplanmaya başlayan propolislerin üretimine, Fakültemiz tarafından tahsis edilecek bir mekândaki Laboratuvar alt yapısı tamamlandığında yaklaşık iki ay içerisinde başlayacaklarını belirten Prof. Dr. Kemal Çelik, propolisin faydaları hakkında çeşitli bilgiler verdi.

                Prof. Dr. Kemal Çelik, dünyanın en saygın sağlık veri tabanı PUB MED’de, propolis konusundaki 2.650 adet bilimsel makaleyi irdelediklerini belirterek, bu makalelerde propolisin insan sağlığı açısından faydalarına aşağıda kısaca değindi.

  • Propolis özellikle sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini destekleyip güçlendirmekte, bu nedenle mevsim hastalıkları diye ifade ettiğimiz grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı vücudu koruyarak oluşmuş hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmakta,
  • Diş eti iltihaplanmalarında, ağız içinde çıkan yaralarda güçlü ve hızlı bir iyileştirici etki oluşturmakta,
  • Yalnızca diş eti infeksiyonlarında değil, vücuttaki birçok infeksiyonda olumlu etkilerde bulunarak, ülser ile birlikte mide ve bağırsak infeksiyonlarında da ciddi katkılar sağlayıp iyileşme sürecini kısaltmakta,
  • Hücre yenilenme sürecini hızlandırarak, yaraların hızlıca kapanmasına yardım etmekte,
  • Tıpkı kovanı koruduğu gibi vücudu da koruyarak, bakteri ve mantarlar nedeniyle oluşabilecek hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmekte,
  • Ağız kenarları başta olmak üzere, vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilen uçukları tedavi edici özellikler göstermekte,
  • Güçlü antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlıklarına iyi gelmekte ve sabun bileşimine katılarak değerlendirildiğinde saç derisinin de sağlıklı olmasını sağlamakta,
  •  Çağımızın hastalığı kansere yakalanma riskini azaltarak, içeriğindeki yaklaşık 300 yararlı bileşen sayesinde oluşmuş olan kanserli hücrelerin de büyüyüp çoğalmasını engellemektedir (pubMed).

Dekanlığımız adına, Üniversitemiz için Ziraat Fakültesi’nde propolis üretimine başlayacak olan Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Çelik’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.