Çanakkale Domates Çalıştayı Yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi( ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve Çanakkale Ziraat Odası işbirliğiyle "Çanakkale Domates Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Çalıştay; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcısı Eyüp Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus’un yanı sıra çok sayıda üretici ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur yaptı. Feyzi Uğur “ Ziraat Fakültesi olarak, üreticilerimiz ile birlikte Çanakkale’nin önde gelen değerlerinden biri olan Çanakkale domatesini tartışmak istiyoruz. Çanakkale’nin bu bereketli toprakları körfezin en kaliteli zeytinyağını, domatesini, peynirini toplumumuza sunmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Çanakkale ili; zengin tarımsal yapının içerisinde yer alan başlıca ürünlerinden olan domates ile markalaşma yolunda hızla ilerlemektedir. Çalıştay bölgedeki üreticilerin daha verimli ve kaliteli üretim yapması, bölge ve dolayısıyla ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasına yönelik olarak domates yetiştiricilerinin sorunlarına çözüm önerileri sunmak amacıyla düzenlenmiştir” dedi.

Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus ve Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş’un ardından bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ise “ Son birkaç yılda Sığırcılık ve Zeytin Çalıştayı toplantılarının yapılmış olması son derece önemli katkı sağladı. Üniversitelerin bilimsel eğitim sorumlulukları dışında bir de bulundukları bölgeye katkı vermek gibi bir sorumluluğu da var. Çalıştayda çeşitli ilçelerden gelen üreticilerimiz de bulunuyor. Ziraat Fakültesinin bir güzelliği de bu zaten, üreticiler ile beraber çalışıyor olması. Onların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyor olması. Bunu ne kadar başarabilirsek üniversite olarak o kadar sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız. Domates Çanakkale için çok önemli bir sebze. Yetiştirilen sebzelerde milli ya da geleneksel tohum kullanılmadıkça eski lezzetleri yakalamak mümkün olmuyor. Burada işin bir tohum boyutu var. Ben akademisyenlerimizden bir tohum bankası oluşturulması konusunda çalışmalarını bekliyorum. Dışarıdan alınan tohumlarla yapılan tarımın nereye kadar gideceği ortada. O teknoloji ve bilgi birikiminde olmadıkça elimizdeki yiyeceklerin içeceklerin nasıl tehlikeye düşeceğini de görmemek imkansız. O yüzden yapılan bu çalıştayların tarımın her alanına katkı sunacağı görüşündeyim ”dedi.

Yrd. Doç. Dr. Canan Öztokat Kuzucu tarafından yapılan açılış sunumunun ardından çalıştay oturumlarına geçildi. İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda;

Domates Yetiştirme Teknikleri, Domates Hastalık ve Zararlıları, Domates Yetiştiriciliğinde Gübreleme, Sulama, Pazarlama konularında Prof. Dr. İbrahim Duman ( Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü), Prof. Dr. Ali Özpınar(ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü), Prof. Dr. Osman Tiryaki (ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ), Doç. Dr. İsmet Yıldırım (ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü) Dr. Süleyman Gürdal Türkseven (Ziraat Fakültesi Ege Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü), Prof.Dr.N.Mücella Müftüoğlu ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü), Doç. Dr. Murat Yıldırım (ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü), Doç. Dr. Duygu Aktürk Ziraat Fakültesi (ÇOMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü), Zir. Müh. Ömer Yıldız (Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü), Uzm. Mesut Öztürk (Antalya Migros Dağıtım Merkezi Kalite Kontrol Uzmanı), Uzm. Serkan FERE (Bursa Migros Meyve Sebze Pazarlama Departmanı Uzmanı) sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumların ardından soru ve cevap kısmına geçildi. Yetkililer Çanakkale ilçelerinden domates üreticiliği yapan yaklaşık 400 katılımcının katıldığı çalıştayın başarı ile gerçekleştirildiğini ifade ettiler.

Haberin fotoğrafları için tıklayınız..