Bayramiç Ziraat Odası’ndan Ziraat Fakültesi’ne Ziyaret

Bayramiç Ziraat Odası’ndan Ziraat Fakültesi’ne Ziyaret

          Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ve beraberindeki heyet, 23 Ekim 2017 tarihinde Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz’i makamında ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarette, Bayramiç ilçesi meyve tesislerindeki girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi ve yapılması planlanan eğitim programları konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

     Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan; “Bayramiç’te meyve verim ortalamamız diğer yörelerimizle karşılaştırıldığında yüksektir. Bu sebeple üretici gelir ve kazançlarının arttırılması verim artışından ziyade, üretim maliyetlerinin azaltılmasıyla mümkündür. İlaçlama programlarının çiftçilere doğru aktarılması, etkili gübre dozunun tespiti için toprak tahlillerinin yetiştiricilerimize doğru tanıtılması önemlidir. Bu açıdan, Ziraat Fakültemize iki ricamız olacaktır. Birincisi, Bayramiç yöresinde yetiştiriciliği yapılan önemli üretim alanlarının toprak haritalaması için bilimsel destek, ikincisi ise özellikle elma yetiştiriciliği ve elma iç kurdu konusunda doğru ilaçlama ve gübreleme teknikleri üzerine bir eğitim programı desteğidir.”  dedi.

          Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz ise; “Bayramiç yöresinde özellikle bağcılık ile meyvecilik konularında önemli çalışmalarda bulunduk. Bir eğitim programı çalışması ile Aralık-Mayıs ayları arasında köy toplantı programları düzenlemeyi planlıyoruz. Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de desteğiyle yapılması düşünülen bu eğitim programlarının el kitapçığı şeklinde hazırlanıp çoğaltılmasıyla, toplantılar esnasında veya sonrasında yetiştiricilerimize dağıtılması söz konusu olabilir. Özellikle elma, Bayramiç beyazı nektarini ve bağ alanlarının toprak haritalaması üzerine de öğretim üyesi Doç. Dr. Cafer Türkmen’in yönetiminde bir yüksek lisans çalışması hazırlığı içerisindeyiz. Ayrıca, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği üzerine de bir eğitim programı düzenleyebiliriz. İlimizin tarımsal kalkınması için Fakülte olarak üzerimize düşen bütün görev ve sorumlulukları yerine getirmeye hazırız.” şeklinde konuştu.