Asırlık Harman Makinesi Açılışı Gerçekleştirildi

Fakültemiz bahçesine kurum ve kuruluşların da desteğiyle getirilen harman makinesinin açılışı yapıldı.

Açılışa harman makinesini bağışlayan ve Çanakkale’nin Kumburun Köyünde yaşayan Erdoğan ailesi mensupları ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, Tarım İl Müdürü Mustafa Akkuş, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, kurum kuruluş temsilcileri, üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Erdoğan ailesinden İsmet Erdoğan, babasının hatırasına harman makinesini ÇOMÜ Ziraat Fakültesine bağışladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “50 yılın üzerindeki bir makine. Pirinç ve buğday işlerinde kullanılır. Babam dünyadan göçünce onun anısını yaşatmak için bağışladık. Bunu bilmeyen gençler olacaktır. Öğrencilerden beklentim bu makineyi muhafaza etmeleri, o zamanki şartları görmeleri”.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar da konuşmasında, Erdoğan ailesine ÇOMÜ adına teşekkür ederek, “Bizim için çok değerli bir bağış. Tarım insanlığın ilk doğduğu andan itibaren başladı ve tarımın önemi hiç bitmeyecek” dedi.

Dekan Prof. Dr. Feyzi Uğur ise “Fakültemiz için çok anlamlı bir gün. Çanakkale Kumburlu Köyünde yaşayan hayırsever bir aile bizim için çok anlam ifade eden makineyi bağışladılar. O aileye hürmeten kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu makine bahçemizde yıllarca yaşayacaktır” diyerek, teknolojinin gelişmediği zamanlarda bu makinanın olduğunu söyledi. Uğur, o günkü şartlarda köylülerin, çiftçilerin Türkiye’nin değişik yerlerinde bu makineyi kullandığını bildirerek, makinenin fakülteye getirilmesine katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz ise “Kalkınmanın temeli ziraattır. Tarım ve teknolojin yardımıyla ziraat hak ettiği yeri bulacaktır. Yılın on iki ayı tarımsal ürünleri yiyebiliyorsak bilim var diye bu ürünleri tüketebiliyoruz ve bilime sonuna kadar destek olmalıyız. O anlamda burada tüm üniversite hocalarını kutluyoruz ve öğrencilerimizi yetiştiren hocalarımıza da saygı duyuyoruz. Öğrencilerimize de gelecekte başarılar diliyorum” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin ise “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım çok önemli” diyerek, Çanakkale ilinin tarıma, hayvancılığa çok elverişli bir yer olduğunu söyledi. Tekin, “Sayın Dekanımız ve diğer öğretim üyeleri ilimizde tarımın, hayvancılığın gelişmesi ile ilgili ülkemize çok büyük katkılar vermekte. Bizler de kendileri ile çalışmaktan büyük mutluluk duymaktayız” dedi.

ÇOMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Hasan Çakıcı 1930’lu yıllarda imal edilen makinenin yıllarca topluma hizmet ettiği belirterek, “Bu hizmeti hatırlatmak için kendisini bir şekilde yaşatmalıydık. Sağ olsun Feyzi hocam gerekli desteği sağladı ve bu günlere getirdik. İnsanların hayatına çok damga vurdu. Öğrencilerin bunu bir nebzede olsa anlaması çok önemli. Bu açıdan emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından harman makinesinin Ziraat Fakültesine getirilmesinde emeği geçen başta Erdoğan ailesi olmak üzere kurum ve kuruluş temsilcilerine plaketleri takdim edildi. Plaket takdiminin ardından harman makinesi törenle açıldı.